top of page

Castratie en sterilisatie van mijn kat: hoe zit het nu?

Concreet moeten alle katten geboren na september 2014 gesteriliseerd of gecastreerd worden. Eigenaars krijgen tot 1 januari 2020 de tijd om die ingreep te laten uitvoeren.

 

Nieuwgeboren katjes moeten steriel worden gemaakt voor de leeftijd van 5 maand of vóór verhandeling. Dus ook als kittens gratis worden weggegeven!!  De verantwoordelijkheid ligt bij de kweker.

 

Een uitzondering wordt gemaakt als de kat naar een andere erkende kweker of naar een asiel gaat.  Dit laatste is om te vermijden dat mensen verloren gelopen of verwaarloosde katten niet zouden durven naar het asiel brengen. Uiteraard moeten in asielen de katten steriel worden gemaakt voor ze geadopteerd kunnen worden.

 

Katten die afkomstig zijn van buiten Vlaanderen, moeten eveneens de ingreep ondergaan voor de leeftijd van 5 maand. Als een geïmporteerd dier ouder is dan 5 maand, dan moet het gesteriliseerd of gecastreerd worden binnen de 30 dagen na aankomst in Vlaanderen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voordelen van sterilisatie en castratie zowel voor de kat als voor de eigenaar!

Katten kunnen veel last hebben van hun hormonen en met zichzelf geen blijf weten.  Het is daarom diervriendelijker om je kat te steriliseren of te castreren

Katten worden ongeveer op de leeftijd van 5 à 6 maanden vruchtbaar en dan beginnen ze onder invloed van hormonen vervelend gedrag te vertonen. Katers gaan sterk ruikende urine sproeien, rondzwerven en vechten met andere katers. Ze worden roekeloos en hebben daardoor meer kans om aangereden te worden. Ook kattinnen kunnen urine gaan sproeien, vooral als ze krols zijn. Tijdens de krolsheid – om de 2 à 3 weken ongeveer een week - zijn ze erg rusteloos.  Castratie/sterilisatie voorkomt deze problemen of lost ze op. Het geeft katten rust. Je kat wordt huiselijker en je hoeft niet meer ongerust te zijn omdat hij of zij dagenlang wegblijft.

 

De kans op wonden/abcessen van vechten en seksueel overdraagbare ziektes wordt veel kleiner

Castratie en sterilisatie voorkomt dat je kat een seksueel overdraagbare ziekte oploopt bij het paren. Katten hebben bijvoorbeeld hun eigen vorm van aids (kattenaids of FIV). Dit is niet besmettelijk voor mensen.

 

Geen ongewenste nestjes

Een groot voordeel is dat je niet onverwacht opgezadeld kan zitten met een ongewenst nestje. De poezenpil is immers niet 100% betrouwbaar en heeft bovendien veel (potentieel dodelijke!) bijwerkingen: het vergroot immers de kans op baarmoederontsteking en melkklierkanker.

Laten we ook de zwerfpoezen niet vergeten!! 

Katten zijn heel vruchtbare dieren en planten zich snel voort. In combinatie met onverantwoord eigenaarschap is er daarom al snel een kattenoverschot.  Daardoor zitten de asielen overvol en komen heel wat katten op straat terecht. Door je eigen kat te laten castreren/steriliseren, voorkom je dus heel wat zwerfkattenleed

schema sterilisatie kattin.jpg
bottom of page